Ahad, 17 Ogos 2008

Ayam

Ada satu cerita yang berlaku di pasar ayam di Kamunting. Peniaga ayam ini nama dia Keranji. Dia jual ayam yang di beli dari beberapa tempat. Ada pulak seorang pelanggan nama dia Hanoni. Dia ni pelanggan tetap ayam Keranji. Kak Noni ni dok meniaga nasi dekat kedai berhampiran. Jadi hari hari lah dia beli ayam dari Keranji. Disebabkan dah setiap hari dok main dengan ayam, sampai Kak Noni dah kenal jenis jenis ayam sebelum di sembelih. Antara ayam yang selalu dipilih oleh Kak Noni ialah ayam dari Bangi dan ayam dari Perlis. Selalunya ayam dari Bangi lah yang menjadi pilihan Kak Noni. Kalau tidak dia akan beli ayam dari Perlis sahaja. Kalau tak ada lansung dia tak akan beli ayam lain.

Kelebihan yang ada pada Kak Noni ialah dia boleh kenal samada ayam tu dari Bangi atau Perlis ialah dengan membelek punggung ayam tu. Selalunya Keranji akan campur semua ayam yang sampai dalam satu tempat. Jadi jenuhlah Kak Noni dok belek sekor sekor nak cari ayam Bangi atau ayam Perlis. Mula-mula Keranji tak kisah sangat dengan Kak Noni. Tapi lama-lama Keranji dah mula boring . Sebab Kak Noni ni customer tetap Keranji pendam je bengang dia.

Satu hari Kak Noni datang macam biasa dan terus belek punggung ayam nak cari ayam Bangi. Habis semua ayam dibeleknya . tak ada satu pun ayam Bangi atau ayam Perlis. Jadi Kak Noni pun panggil Keranji dan tanya,

Kak Noni : Ranji ! ayam Bangi tak ada ka.

Keranji : Tu ada dalam tu. (Yang sebenarnya tak ada sebab lori ayam Bangi terbalik dekat Tanjung Malim)

Kak Noni : Hang toksah dok bohong. Kak Noni dah tengok dah, semua ayam dari tempat lain.

Keranji : Ayam Perlis ada. (Yang sebenarnya pun tak ada sebab lori rosak dekat Nibong Tebal).

Kak Noni : Hang ni, Kak Noni kata tak dak, tak dak la. Hang ingat Kak Noni tak kenai ka ayam-ayam tu. Bukan sehari dua Kak Noni dok main dengan ayam.

Keranji : Kak Noni ni memang teror lah, punggong ayam pun dia boleh kenal.

Kak Noni : Baru hang tau siapa Kak Noni. Pakar tengok punggong ayam.(lalu blah sambil tersenyum walau pun tak dapat ayam hari itu).

Kemudian sampailah nak dekat Hari Raya. Kak Noni macam biasalah nak belek punggong ayam. Keranji tengok Kak Noni, bengang je rasa macam nak bertempik dekat Kak Noni sebab orang terlalu ramai dan sesak pada masa tu. Kak Noni perasan yang Keranji memang bengang kat dia. Sambil Keranji dok bersihkan ayam Kak Noni, Kak Noni cuba ambil hati Keranji.

Kak Noni : Ranji ! Tak balik raya ke tahun ni.

Keranji : Tak!!! (Bengang)

Kak Noni : Famili ada kat sini ke.

Keranji : Tak dak!!

Kak Noni : Habih tu raya dengan siapa.

Keranji : Raya sorang-sorang.

Kak Noni : Kalau Ranji tak balik kampung mai lah rumah Kak Noni.

Keranji : Tak pa lah, terima kasih je lah.

Kak Noni : Dah lama kita kenal, kak tak tau pun kampung Ranji. Kampung Ranji kat mana?

Keranji : (Diam)(Buat tak dengar)

Kak Noni : Kak tanya ni, kampung Ranji kat mana.

Keranji : (Masih diam)(Tiba-tiba Keranji naik atas meja lalu membuka seluar dan menonggeng ke arah Kak Noni sambil berkata......). Kalau Kak Noni teror cuba Kak Noni belek lubang punggong saya dan teka saya berasal dari mana.

Kak Noni : (Ambil ayam dia dan terus blah)


Nukilan
"Unknown"

Tiada ulasan: