Sabtu, 21 Januari 2017

Cerita Lubang Dan Nasi Lemak Kak Min

Pagi tadi ketika berbaris nak beli nasi lemak sedap di hujung kawasan perumahan tu, terjumpa seorang wanita bergaya. Kulit putih melepak (dia darah keturunan Cina, anak angkat Melayu), pinggang masih ramping walau dah ada anak dara, sejujurnya sejak dulu dia memang menarik. Patut la jadi bini nombor dua seorang Datuk, dia memang cantik...Dia datang bersama anak gadisnya berusia kira-kira 15 tahun. Nama wanita cantik tu agak panjang, tapi biarlah JR perkenalkan dia sebagai Kak Min saja. Masa JR kerja kat Penang dulu (masa tu belum kawin, masih bujang trang..tang..tang), Kak Min jadi PA kepada boss besar pejabat kami. Ketika itu dia tinggal di Penang, suaminya tinggal di Alor Setar dengan bini nombor satu. Mengikut hikayat orang, dalam seminggu dua atau tiga kali suami Kak Min akan ke Penang untuk menemui isteri nombor duanya itu.  Yang meluat menariknya mengenai Kak Min ialah dua perkara: haruman badannya dan tentang mulutnya. Badannya memang sentiasa berbau wangi, entah berapa kilo perfume menusuk kalbu yang disembur ke tubuhnya setiap hari tak taulah, tapi memang sungguh wangi, malah kata seorang pegawai lelaki boleh menimbulkan ghairah seks lelaki. Bahaya!! Jika dia berada 20 meter dari kita pun dah tau Kak Min mesti ada di situ berdasarkan bauan perfume nya yang sangat familiar itu. Tentang mulutnya pula, bukan sebab mulutnya besar atau kecik, tapi dia suka menggunakan bahasa double meaning. Double meaning yang diucapkannya  ni pula malangnya ke arah maksud lucah.  Teringat di bulan pertama JR bekerja di pejabat tu, Kak Min kebetulan berada tak jauh dari JR. Waktu itu JR belum faham lagi perangai otak biru Kak Min yang suka bercakap lucah tu. Kak Min masa tu sedang memegang satu tray berisi surat-surat untuk diagih-agihkan kepada pegawai pejabat kami. JR ketika itu sedang berdiri dekat meja seorang Pembantu Tadbir (PT) (kerani) pejabat. Ketika itu JR sedang menegur PT tersebut kerana dia tak menebuk surat yang dimasukkan dalam fail dengan rapi. Tiba-tiba Kak Min mencelah perbualan kami: "Alah Cik J....Asri tu bukan tau sangat tentang lubang-lubang ni, maklumlah orang bujang, mana depa tau tentang lubang..." kata Kak Min diikuti oleh gelak ketawa staff lain. JR yang lurus bendul ni masa mula agak terkebil-kebil mata memandang Kak Min kerana tak paham kaitan antara "lubang" dan "bujang". Mengapa lelaki bujang tak paham tentang "lubang"?? Beberapa saat lepas tu bila ketawa staff lain reda, baru JR tau "lubang" yang dimaksudkan Kak Min. Alahai Kak Min tak habis-habis berfikir tentang benda dalam kainnya, patutlah lakinya seminggu tiga kali balik ke Penang menemuinya!! Itu bukan satu-satunya lawak double meaning Kak Min. Kalau nak diceritakan di sini habis 10 muka surat pun tak cukup tentang lawak duoble meaning nya tu. Tak payah ceritalah banyak-banyak hikayat lawak double meaning nya tu, kot nanti tengkuk korang akan geli geleman pulak, habis selera makan tengahari. Masa beratur beli nasi lemak tadi, bila JR tanya Kak Min sama ada dia masih tinggal di Penang, katanya tidak lagi, sebab dia dah berpindah ke Alor Setar tinggal bersama suaminya selepas kematian isteri pertama. Dia pun tak kerja lagi, katanya jadi full time "Menteri Pertahanan" (double meaning lagi!!). Gasak dia lah kerja tak kerja, lagi pun lakinya orang berharta dan ternama, tak kerja pun tak apa.. Oh...ada satu lagi cerita menarik mengenai Kak Min...Tadi bila JR tanya Kak Min nak beli apa...jawabnya nak beli nasi lemak tujuh kupang dua bungkus: Nasi lemak tujuh kupang  "Tak kan dua bungkus saja?" kata JR sambil menjeling ke arah anak gadisnya yang berada di sebelahnya. "Cukuplah dua..Allah pun jadikan dua saja untuk kita..." katanya sambil menjeling dadanya yang masih segar itu. Cisss....dah tua-tua macam ni pun masih nak bercakap double meaning?? Anak dara Kak Min kelihatan tersenyum malu. Harap-harap penyakit suka bercakap lucah maknya tu tak berjangkit kepadanya.....

Tiada ulasan: